Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

ANRE avertizeaza un risc de blocaj de pe piata gazelor

Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) a declarat in aceasta saptamana ca exista un risc foarte mare de a se crea blocaje pe piata gazelor, in contextul in care 3 mari furnizori se pregatesc sa renunte la 30 de mii de clienti, deoarece nu exista inca norme de aplicare a legii privind plafornarea si compensarea facturilor la gaze si energia electrica.

––––––––––––––––––––

Cea mai grava problema este faptul ca datele Transgaz arata ca Romania nu va putea acoperi 20% din consumul de gaze din luna februarie.

––––––––––––––––––––

Desi legea plafonarii preturilor se aplica de la 1 noiembrie, majoritatea furnizorilor de energie electrica si gaze nu au emis inca facturile pe luna noiembrie, pentru ca nu exista norme de aplicare a Legii 259.

„Am vazut si noi saptamana trecuta un proiect de ordin privind aceste norme si am trimis punctul nostru de vedere. Sper ca initiatorii acestor norme vor tine cont de observatiile noastre, pentru ca riscul de a crea blocaje in piata este destul de mare. Va dau un exemplu: in actuala forma a legii si a normelor, ANRE nu poate calcula pretul mediu de achizitie a energiei electrice si gazelor dupa fiecare luna inchisa pentru aceasta perioada. Va trebui sa se inchida intreaga perioada noiembrie 2021 – martie 2022 pentru a determina fiecare furnizor in parte ce compensari trebuie sa primeasca de la buget pentru a acoperi pierderile datorate plafonarii preturilor. Acest lucru in cazul multor furnizori, mai ales in cazul celor mici, inseamna faliment garantat”, a sustinut oficialul ANRE, in cadrul Forumului Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence si Asociatia Energia Inteligenta.

„In ultimele trei sau patru saptamani, ca urmare a situatiei financiare a unor furnizori, deja peste 50.000 de clienti de gaze naturale au ajuns la furnizorii de ultima instanta si pana la sfarsitul lunii este posibil sa apara… deja sunt semne de la doi furnizori ca au probleme cu plata facturilor de transport si echilibrare catre Transgaz. Acest lucru ar insemna inca 9.000 de clienti. Iarasi, cateva semne ingrijoratoare de la un mare furnizor care are spre 20.000 de clienti, deci pana la sfarsitul lunii sau mijlocul lunii decembrie ar putea sa apara 10.000, chiar 20.000-30.000 de clienti care trebuie transferati la furnizorii de ultima instanta (FUI)”, a spus Nagy-Bege.

––––––––––––––––––––

Deoarece 3 mari furnizori se pregatesc sa iasa de pe piata, cu aceasta problema se confrunta si consumatorii care raman fara furnizor.

––––––––––––––––––––

Reprezentantul ANRE mai arata ca „Avand in vedere ca acesti clienti preluati in regim de ultima instanta inseamna un efort financiar impredictibil, adica FUI nu stie cati clienti si cand urmeaza sa preia, achizitia gazelor pentru alimentarea acestor clienti se face din pietele spot sau chiar din piata de echilibrare, unde preturile sunt cele mai mari. Cred ca este principalul motiv pentru care avem deja trei furnizori de ultima instanta, din cei sase calificati, care au semnalat autoritatii ca renunta la aceasta calitate de FUI. Daca ne intrebam de ce se intampla acest lucru, sunt doua sau trei cauze: in primul rand evolutia preturilor, care genereaza acest fenomen de abandon al clientilor – este un cuvant urat, dar asta este situatia – abandonul clientilor de catre unii furnizori care decid sa iasa din piata pentru ca pur si simplu nu fac fata preturilor din piata”.

Nu se stie cu exactitate care sunt cei 3 furnizori care vor exista, potrivit speculatiilor, ar fi vorba despre Energie Romania, CEZ Vanzare si CIS Gaz.

„Vedem ca deja 7 sau 8 companii s-au retras din piata si, oricat de mare ar fi un FUI, sa preia zeci de mii de clienti de pe o zi pe alta este un efort financiar mare si un risc greu de asumat de oricine”, a mai declarat Nagy-Bege.