Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Ar putea fi redusa valoarea TVA la gaz si electricitate la 0?

Aceasta intrebare vine pe fondul previziunilor in care o factura clasica de gaz si curent va creste cu cativa zeci de lei, pe fondul noilor cresteri de la 1 ianuarie, si dupa ce iesim din incidenta plafonarii preturilor.

Cat de mult ar economisi consumatorii casnici in urma taierii TVA?

 

Economiile pentru consumatori ar depinde de mai multi factori, precum cantitatea de energie folosita, tariful la care sunt facturati si furnizorul de la care cumpara. Valoarea nu s-ar resimti foarte mult la consumatorii care au un consum mic, ci s-ar merita doar pentru gospodariile care au un consum mai ridicat lunar.

Mai multe tari din UE au luat masuri pentru reducerea preturilor la combustibili in ultimele luni, desi valoarea TVA a ramas peste nivelurile minime.

De exemplu insa, Spania a decis sa reduca temporar cota de TVA la facturile de energie de la 21% la 10% pentru consumatorii cu un consum modest de energie.

In august anul trecut, premierul Florin Catu declara ca reducerea TVA-ului la energia electrica ar fi o solutie permanenta la o problema temporara.

Am venit cu solutia de a aduce mai aproape implementarea legii consumatorului vulnerabil, in loc de octombrie 2022 sa se aplice de la 1 ianuarie 2022. Avem o solutie de a compensa o parte din factura pentru lunile de iarna de anul acesta pentru consumatorii vulnerabili. Nu vreau sa umblam la sistemul fiscal pentru ca dupa aceea este foarte greu sa revenim asupra lui si implicatiile sunt total diferite. Dar vom sustine in aceasta iarna consumatorii vulnerabili si o mare parte a populatiei va trece peste acesta iarna fara sa aiba un impact din cresterea preturilor… Vom compensa o parte din factura. Multe din aceste companii au avut profituri mai mari decat se asteptau asa ca sunt sigur ca exista resurse pentru a sustine” a spus premiul Florin Citu la acea vreme.

In decembrie 2021, Marcel Ciolacu, presedintele coalitiei, declara: „ Vom veni cu o reducere a TVA-ului la gigacalorie pe perioada iernii”, astfel incat facturile populatiei sa fie „cat mai suportabile”. Aceste a mentionati despre un procent de 5% la gigacalorie.

Ce este important este ca vom veni cu o reducere a TVA-ului la gigacalorie pe perioada iernii – ianuarie, februarie, martie – astfel incat sa fie cat mai suportabile”, a continuat declaratia.