Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Care este cea mai vulnerabila regiune a Romaniei in cazul unei pene de curent?

In ultima perioada se speculeaza tot mai des o potentiala pana de curent in Europa, dupa anuntul din Austria cand Austria a anuntat ca pregateste un blackout.

In toate tarile Europene exista riscul unor pene de curent de scurta durata, insa, in mod normal, nu exista niciun pericul imminent de a ramane fara energie pe o perioada mai lunga de timp.

La inceputul acestui an, vestul tarii a fost afectat de o pana de curent ce a durat aproximativ 20-30 de minute, fiind vorba insa de o pana de curent regionala.

Centralele electrice sunt necesare in zona Transilvaniei

In zona de vest a Romaniei este necesara constructia unor unitati de productie de energie electrica. Ministurl Energiei a mentionat ca „In timpul penei din ianuarie, productia din sud a inceput sa sustina si consumul din Transilvania, dar este foarte greu sa transporti si sa nu scada frecventa retelei si sa nu ai probleme, sa-ti faci perturbare”.

Acesta a mai adaugat ca „Atat timp cat noi nu vom construi unitati de productie de energie electrica in zona de vest – si asta este una din prioritatile noastre, sa facem in zona de vest, tocmai pentru a echilibra sistemul – la un moment dat, o pana se va simti si in acea zona, dar nu vorbim de pene de curent de saptamani, cum ati vazut in acest exercitiu de aparare civila din Austria”.

Prin urmare, desi exista intr-adevar un risc major de pana de curent, aceta nu este doar in Romania, ci in intreaga Europa. Isteria create insa in mediul online a pus pe jar consumatorii si au creat o panica la intregul Europei, inclusiv in Romania. La baza, panica s-a bazat si pe criza energetica prin care Europa trece in acest moment, in care costurile sunt foarte ridicate.

In concluzie, o pana de curent electric ar fi posibila doar in cazul unor scenario exceptionale, cum a fost cazul inundatiilor din Germania din cursul acestei veri, cand mai multe regiuni au ramas fara curent.