Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Ce contine pretul la factura de curent

Energia electrica si gazele sunt resurse de care majoritatea locuintelor nu se pot lipsi pentru confort si necesitate, atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara. Pana sa ajunga in casele noastre, energia este produsa, exportata, achizitionata de furnizori si abia apoi distribuita printr-o infrastructura de conducte de gaze sau cabluri de electricitate.

Toate costurile pana ca acestea sa ajunga in casele noastre se regasesc in factura fiecaruia dintre noi si influenteaza in mod direct. Costurile le platim catre furnizorul cu care avem contractul de furnizare servicii, insa parte din suma este directionata mai departe spre companiile terte.

Factura la electricitate cuprinde urmatoarele costuri:

Energia activa

Cuprinde costul de achizitie si costurile de furnizare, unde:

Costul pentru transport

ANRE stabileste tariful de transport al energiei electrice si este format din componenta de injectie in retea si componenta de extragere din retea. Aceste tarife sunt platite de Transelectrica catre furnizor.

Serviciile de sistem

Functionarea sistemului electroenergetic national (SEN) – cost platit catre Transelectrica si este un tarfi reglementat prin lege si stability prin ordin ANRE. Furnizorul de servicii pur si simplu colecteaza de la consumator acest cost si il vireaza mai departe catre Transelectrica.

Costul de distributie

Acest cost se refera la tipul de tensiune la care este alimentata locuinta pentru care platesti energie electrica. Poate fi joasa tensiune sau medie tensiune, iar costul poate varia in functie de zona de distributie in care locuiesti. Si acest tarif este reglementat prin lege si stability prin ordin ANRE.

Contributita de cogenerare

Aceasta taxa apare pe o pozitie separata pe factura la energia electrica si la fel, valoarea acesteia este stabilita de ANRE. Cogenerarea este o taxa reglementata, fiind virata catre Transelectrica, taxa care sustine promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila.

Certificate verzi

Legea 220/2007 prevede ca toti consumatorii de electricitate sa plateasca pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile. Furnizorii sunt obligati sa detina un numit numar de certificate verzi si de a emite factura catre consumator in acest sens.

Acciza

Reprezinta taxa impusa de stat, fiind ulterior virata in bugetul de stat.