Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Ce este un prosumator si cum poti deveni unul

Printre noile solutii tehnologice, furnizorii de servicii energetice vor putea cumpara energie electrica care provine din sutse regenerabile, produse de utilizatorii casnici.

Cresterea cunostintelor, constientizarea mediului si cresterera costurilor cu energia, aduce cu sine aparitia unor metode alternative de generare a energiei electrice, precum: parcuri eolienne si panouri solare. Acestea au dat nastere unei noi figuri in industria energetica: prosumatorii.

Ce este un prosumator

Prosumatorii sunt utilizatori casnici care, prin instalarea de panouri solare in locuintele lor pot produce energie care, pe langa consum, poate fi reinserata in reteaua electrica. Acestia devin furnizori ai companiei locale de energie electrica, contribuind si la mediu.

Acest tip de utilizator are mari beneficii economice deoarece, desi presupune o investitie initiala mare, este finantat cu utilizarea energiei autogenerate.

In prezent, multe gospodarii din diferite tari ale lumii au devenit prosumatori, ceea ce a determinat companiile de utilitati sa se gandeasca la noi servicii si stimulente, suficient de atractive pentru a le integra in ecosistemul lor si a le mentine in reteaua lor. Achizitia de energie care permite acestui tip de utilizator sa injecteze surplusul de energie din consumul lor in reteaua electrica in schimbul unei compensatii financiare, maximizand beneficiile si reducand costurile.

masuri de economisire energie electrica intr-o companie - economielaenergie.ro

Pentru prosumatori, se discuta despre posibilitati de finantare pentru achizitia de echipamente pentru generarea de energeia regenerabila. Investitia ar putea fi amortizata in mai putin de 5 ani.

Astfel, prosumatorii care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE).

„Ce produci in momentul de fata poti sa consumi pana la doi ani. Furnizorul devine depozitarul tau si iti compenseaza energia la cantitate. Ca prosumator esti protejat de fluctuatii. Insa ar putea aduce scumpiri la nivelul consumatorilor din reteaua de energie, pentru ca furnizorul trebuie sa faca in mod permanent echilibrare. Inseamna costuri pentru furnizor si automat pentru consumator, pentru ca le furnizorii de obicei transfera aceste costuri”, a detaliat Chisalita.