Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Ce este un scurtcircuit si cum sa il evitati

Scurtcircuitele pot avea consecinte foarte periculoase daca nu actionati rapid sau nu aveti sistemele de siguranta necesare. Acestea sunt defectiuni la o linie de alimentare electrica care, in general, provin din cauza contactului a doi poli opusi. Acest lucru provoaca o descarcare pe care linia in sine nu o poate suporta si duce la scurtcircuit. Cum evitati un scurtcircuit acasa?

Problema reala in ceea ce priveste un scurtcircuit este faptul ca daca nu aveti un capac izolator, poate fi un real pericol de electrocutare. Cel mai periculos in acest caz este chiar sa provoace un incediu din cauza cresterii bruste a temperaturii.

Pentru a evita acest lucru, exista o serie de recomandari pentru evitarea unui scurtcircuit acasa:

✅ Deconectati aparatele electrice de la priza, ce nu sunt folosite imediat

✅ Cablurile sau stecherele nu trebuie sa intre in contact cu apa sau alte lichide, precum si trebuie sa fie intr-o stare buna, izolate

✅ Pastrati instalatia electrica a casei intr-o stare optima, cu verificati periodice

✅ Incercati sa plasati prizele si intrerupatoarele in locuri spatioase in casa, unde sa nu fie acoperite de mobilier

Unde sau cand pot aparea scurtcircuitele

Exista diferite situatii in care poate aparea un scurtcircuit si diverse cauze ce pot provoca un scurtcircuit, precum:

➜ Imbinari defecte
Instalatia electrica trebuie realizata doar de specialist in domeniu, chiar si pentru montarea unei prize.

➜ Aparate de calitate scazuta
Exista si componente cu o calitate scazuta in instalatiile electrice. Ca toate, cele mai ieftine au calitatea mai proasta si poate provoca un scurtcircuit.

➜ Aparate de mare consum electric
Unele aparate sunt mai predispose decat altele sa scurtcircuiteze si, in acest caz, trebuie avuta o grija deosebita la aparatele de mare putere. De exemplu, in masinile de spalat rufe sau frigidere, scurtcircuitele pot fi evitate prin dimensionarea corecta a protectiilor electrice si montarea unor conductor diferiti.

➜ Aparate defecte
Uneori, scurtcircuitul nu este cauzat de circuitul electric in sine, ci de aparatul folosi, ceea ce provoaca functionarea defectuoasa a acestuia. In acest caz, fie schimbati sistemul electric al aparatului, fie il inlocuiti cu unul nou.

➜ Panoul electric
Starea tabloului electric ar trebui sa ne atraga atentia, de asemenea. Sigurantele trebuie sa fie intr-o stare perfecta, deoarece de functionarea lor corecta depinde daca apare sau nu un scurtcircuit.

➜ Contact cu apa sau alte lichide
Daca un circuit electric intra in contact cu un lichid, care de obicei este apa, este foarte probabil sa apara un scurtcircuit. O inundatie poate si o cauza in acest sens.

Cum sa procedati in caz de scurtcircuit

La fel ca in orice alta situatie de risc sau pericol, in caz de scurtcircuit este foarte important sa va pastrati calmul si sa respectati regulile esentiale de siguranta. Primul pas este sa verificati tabloul electric. Ca regula generala, de obicei, acesta se afla la intrarea in locuinta. Trebuie sa verificati daca vreun commutator este oprit.

In acest caz, si dupa localizarea partii din casa care regleaza acel comutator, va trebui sa deconectati toate aparatele electrice posibile, fara a le scoate din priza, ci pur si simplu oprind aparatele de la intrerupatorul lor, cele care au. Odata ce au fost oprite aparatele electrocasnice, se reporneste comutatorul principal din panou si, daca ramane conectat, unul dintre electrocasnice care sunt acm oprite, este motivul scurtcircuitului.

In cazul in care comutatorul continua sa sara, defectiunea este, cel mai probabil, din cauza cablajului general al casei. In acest caz, este recomadat sa contactati imediat un profesionist in domeniu si sa evitati avariile care ar putea provoca daune ulterioare. Pentru a evita astfel de situatii, se recomanda verificarea periodica a instalatiei electrice a locuintei.

Un scurtcircuit poate provoca chiar si incendii, motiv pentru care trebuie sa fiti foarte atenti si sa urmati o serie de recomandari pentru a face fata problemei:

✅ Sunati imediat la pompieri si cereti sfatul profesionistilor in stingerea incendiilor. Furnizati cat mai multe informatii posibil, pentru a fi cat mai performant.

✅ Opriti alimentarea electrica a locuintei pentru a evita raspandirea socului electric la toate aparatele electrocasnice din casa;

✅ Daca focul produs de scurtcircuit este mic, se stinge cu acoperirea cu o patura. Acest lucru va opri oxigenul si focul se va stinge.

✅ Daca este un incendiu important, cel mai indica teste sa folositi un stingator cu Co2 cu pulbere uscata.

Nu trebuie niciodata sa:

❌ Stingeti un incediu provocat de un scurtcircuit cu apa, deoarece va creste riscul si mai mare de incendiu. Datorita conductibilitatii apei, puteti provoca o electrocutare.

❌ Nu folositi niciodata un stingator clasa A, care sunt stingatoare de apa;