Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Diferenta dintre distribuitorul si furnizorul de energie electrica

De cand s-a liberalizat piata energiei electrice si pe piata din Romania, anumiti termeni din domeniu si diversele optiuni la utilitati pot crea uneori confuzii. De la alegerea unui nou furnizor pana la monitorizarea facturii lunare, la a stii la cine sa apelezi atunci cand factura ti se pare prea mare sau s-a intrerupt energia electrica pe strada ta, pot exista multe necunoscute.

In general, consumatorii inteleg care este relatia dintre furnizori si distribuitorii de energie electrica si se simt mai increzatori ca iau deciziile corecte atunci cand este necesar. Iata ce inseamna distribuitor si furnizor de energie electrica si care este rolul fiecaruia:

Distribuitorii de energie electrica

Acestia sunt responsabili pentru transportul de energie electrica de la furnizor la locuinta consumatorului. Ei detin si opereaza linii electrice, substatiile si cablurile care transfera energie. Din acest motiv, consumatorii nu prea au niciun cuvant de spus cu privire la cine este distribuitorul lor. In schmb, distribuitorul este decis de cine detine liniile electrice din zona.

Daca se va intrerupe curentul in zona, distribuitorul este cel pe care il vei apela pentru informatii si sesizari, deoarece el este reponsabil cu solutionarea problemei.

Furnizorii de energie electrica

Furnizorii furnizeaza energie distribuitorului si va trimit factura lunara la utilitati. In timp ce consumatorii nu isi aleg distribuitorul, pot acum insa sa isi aleaga furnizorul. Prin urmare, consumatorii au un anumit control asupra pretului platit la energia electrica.

Proprietarii de locuinte si afaceri pot cauta si compara diferite oferte de la furnizorii de energie electrica de pe piata, pentru a determina care este cel mai bun pret pentru ei. Exista, de asemenea, diferite optiuni financiare disponible in functie de situatia particulara.

Prin urmare, daca ai o problema tehnica cu electricitatea veti contacta distribuitorul, iar daca doresti sa obtii informatii cu privire la factura sau o noua oferta la contract, vei contacta furnizorul de energie electrica. Poti schimba furnizorul de energie electrica la expirarea contactului, insa nu vei putea schimba distribuitorul.