Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Record de pret la gazele naturale – pretul este de 7 ori mai mare decat la inceputul anului

Preturile gazelor in Europa au atins ieri noi recorduri privind impactul cererii de iarna si al tensiunii geopolitice dintre Rusia, principalul furnizor, si tarile importatoare.

Pretul gazului pe piata olandeza TTF, piata europeana de referinta, in cursul tranzactionarii de ieri, s-a ridicat la 162.775 de euro pe megawat-ora, o crestere cu putin peste 10 la suta fata de pretul de inchidere de luni, zdrobitor recordul anterior stabilit in 6 octombrie.

Gazul britanic pentru livrarea lunii viitoare a atins, de asemenea, noi niveluri record de 408,30 pence pe unitate termica.

Aceste preturi sunt de sapte ori mai mari decat la inceputul anului, iar analistii Deutsche Bank au raportat ca „gazele naturale europene isi continua cresterea constanta”.

Aceasta crestere a preturilor poate fi explicata prin doi factori: „temperaturile continua sa scada in Europa” in prima zi de iarna, iar Gazprom, „grupul gigant de gaz rusesc”, nu a stocat capacitati suplimentare in ianuarie pentru gazul care tranziteaza Ucraina.

In plus, ponderea energiilor regenerabile este scazuta din motive legate de conditiile meteorologice.

Unii analisti cred, de asemenea, ca Rusia isi intareste aprovizionarea cu gaz catre Europa pentru forta preturi mai mari la energie in timpul iernii, cu scopul de a face presiuni pentru punerea rapida in functiune a gazoductului Nord Stream 2, dar Moscova neaga acest lucru si subliniaza ca deciziile europene din spatele acestor cresteri de pret.

In aceste circumstante, orice nou incident diplomatic intre Moscova si tarile importatoare provoaca un val de cumparare pe piata gazelor, care s-a petrecut atunci cand doi diplomati germani au fost expulzati ca raspuns la o masura similara luata de Berlin saptamana trecuta, acuzand Rusia ca a initiat o crima in Germania in 2019.

Pe de alta parte, Ucraina ramane in centrul tensiunilor dintre Moscova si occidentali, care acuza Rusia ca aduna forte la granita cu Ucraina in pregatirea unui posibil atac militar.

Kremlinul respinge aceste acuzatii, subliniind ca Rusia se confrunta cu o amenintare din partea NATO, care furnizeaza Ucrainei arme si desfasoara capacitati militare aeriene si navale in regiunea Marii Negre.

Aceasta vine intr-un moment in care datele companiei germane Gaskid aratau ca fluxurile de gaz rusesti catre Germania prin conducta Yamal-Europa au fost oprite ieri dimineata.

Potrivit Reuters, nivelurile debitelor si destinatia lor pe conducta Yamal-Europa sunt gestionate in functie de cererea consumatorilor. Fluxurile catre vest au scazut de sambata, impingand preturile la gaze la vedere in Europa la maxime istorice.