Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Regulamentul privind organizarea si functionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie si gaze la nivel national in doar 24 de ore

ANRE a publicat un proiect de ordin pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrica si gaze nationale la nivel national, numita POSF. Aplicarea, conform ordinului ANRE se va face incepand cu 28 august 2022.

„Dezvoltarea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale” este demersal legislative ANRE din cadrul acestui proiect. Acesta este finantat in proportie de 98% din Fondul Social European, iar valoarea totala este de 19.923.507.70 lei.

Acest regulament stabileste etapele si regulile procedurii de schimbare a furnizorului si, de asemenea, responsabilitatile celor care sunt implicati in schimbarea furnizorului de energie. Regulile de aplica in relatia cu clientii finali, furnizorii de energie electrica si gaze, operatorii de retea si acces la sistemul de instalatii dar si altor categorii de operatori economisi care sunt implicati in schimbarea furnizorului.

ANRE precizeaza printr-o informare de presa ca aceasta solutie intuitiva si inovativa este deosebit de importanta si e ava duce la realizarea interoperabilitatii datelor referitoare la schimbarea furnizorului. De asemenea, se va reduce semnificativ termenul de 21 de zile, mai ales ca cerintele europene prevad ca pana in 2026 procesul tehnic de schimbare a unui furnizor sa fie de maxim 24 de ore.

ANRE a publicat proiectul de ordin in vederea consultarii publice in noiembrie, pentru o perioada de 30 zile, pe pagina de internet a Autoritatii, www.anre.ro, la domeniul

Energie electrica ➜  rubrica „Legislatie/Documente de discutie/Proceduri oper/Regl Comerciale”

Energie electrica si domeniul „Gaze naturale” ➜  rubrica „Legislatie/Documente de discutie/Proceduri”

Propunerile/observatiile se transmit in format electronic, inclusiv prelucrabil, la adresa de e-mail: [email protected].